To καλάθι σας
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση: 210 46 50 330 - 698 578 4088

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ βαφή μαλλιών όταν είμαι έγκυος ή θηλάζω;

Άρθρο του Dr. Νικόλαου Θ. Τουμπανάκη Χειρούργου Μαιευτήρα Γυναικολόγου

Αν και αρκετά περιορισμένες, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται τόσο στις ημιμόνιμες όσο και στις μόνιμες βαφές δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές και είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μόνο μικρές ποσότητες βαφής μαλλιών μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα, και από αυτές ελάχιστες που θα μπορούσαν να φτάσουν στο έμβρυο.

Ως εκ τούτου, αυτή η μικρή ποσότητα δεν θεωρείται επιβλαβής για το έμβρυο. Το ίδιο ισχύει και κατά τον θηλασμό. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για γυναίκες που κάνουν θεραπείες μαλλιών κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι γνωστό ότι ελάχιστα από τα χημικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, η πιθανότητα να εισέλθουν στο γάλα και να θέσουν σε κίνδυνο ένα βρέφος είναι απίθανη.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι πολύ υψηλές δόσεις των χημικών ουσιών στις βαφές μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Ωστόσο, αυτές οι δόσεις είναι τεράστιες σε σύγκριση με την πολύ χαμηλή ποσότητα χημικών ουσιών στις οποίες μπορεί να εκτεθείτε όταν βάφετε τα μαλλιά σας.

Ωστόσο, εάν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε κλασσικές βαφές μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν μερικές ασφαλέστερες εναλλακτικές που μπορείτε να εξετάσετε. Για παράδειγμα, το να βάζετε ανταύγειες στα μαλλιά σας μειώνει κάθε κίνδυνο, καθώς η βαφή τοποθετείται μόνο σε τρίχες των μαλλιών σας και δεν αγγίζει το τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, το δέρμα δεν απορροφά τις χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Μια άλλη εναλλακτική είναι οι καθαρές φυτικές βαφές συμπεριλαμβανομένης της χέννας.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη χρήση βαφής μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας μετά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν ο κίνδυνος χημικών ουσιών να βλάψουν το μωρό είναι πολύ μικρότερος.
Εάν βάφετε τα μαλλιά σας μόνες σας, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο φροντίζοντας να:

  • φορέσετε γάντια
  • αφήσετε τη βαφή για τον ελάχιστο χρόνο
  • φροντίσετε να είναι καλά αεριζόμενος ο χώρος που θα χρησιμοποιήσετε
  • ξεπλύνετε με άφθονο νερό το τριχωτό της κεφαλής σας μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Να θυμάστε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών σας. Για παράδειγμα, τα μαλλιά σας μπορεί να:

  • αντιδρούν διαφορετικά στο χρωματισμό ή στο περμανάντ από ό,τι συνήθως
  • είναι περισσότερο ή λιγότερο απορροφητικά, φριζαρισμένα.

Είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε πρώτα μια δοκιμή τοπικά, με τη βαφή μαλλιών ή τη θεραπεία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Ζητήστε από τον κομμωτή σας περισσότερες συμβουλές.

Επιτρέπεται το πεντικιούρ και το μανικιούρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι απολύτως ασφαλή τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες που παράγονται θα κάνουν τα νύχια σας να μακρύνουν και να δυναμώσουν, οπότε γιατί να μην το επωφεληθείτε? Αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, αναζητήστε βερνίκι νυχιών που δεν περιέχει φθαλικό διβουτυλεστέρα, τολουόλιο ή φορμαλδεΰδη.

Εάν επισκέπτεστε ένα ινστιτούτο νυχιών, οι αναθυμιάσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένη όσφρηση σε σχέση με το κανονικό, η οποία μπορεί να τις κάνει πιο ευαίσθητες στις αναθυμιάσεις από τα βερνίκια νυχιών και τα προϊόντα αφαίρεσης νυχιών. Αναζητήστε ένα χώρο που αερίζεται καλά ή ζητήστε να καθίσετε δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα, ώστε οι αναθυμιάσεις να μην αναστατώσουν το στομάχι σας.

Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το ινστιτούτο νυχιών σας, απολυμαίνει σωστά οποιονδήποτε εξοπλισμό. Είστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επομένως τα απολυμασμένα εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ είναι απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως. μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μερικοί γιατροί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, αν όχι μέχρι μετά την εγκυμοσύνη για μανικιούρ/πεντικιούρ.

Πηγές:

  1. American Cancer Society. (2014). Hair dyes.
  2. Mayo Clinic, Yvonne Butler Tobah, M.D. Is it ok to use hair dye during pregnancy?
  3. National Health Service. (2013). Is it safe to use hair dye when I’m pregnant or breastfeeding?
  4. Organization of Teratology Information Specialists. (2010). Hair treatments and pregnancy.

Μοιραστείτε το:
0